Art Living: Σταύρος Βλαχάκης

Art Living: Σταύρος Βλαχάκης

Art Living: Σταύρος Βλαχάκης 1280 720 Art Podcast
Γράφει ο Σταύρος Βλαχάκης (Spiderman / Cosplayer, Γραφίστας, Παίκτης / Προπονητής Beach Volley).

Συνδεθείτε μαζί του στο Instagram και στο Facebook.


Δημιούργησε τη δική σου πραγματικότητα!

 

Μπορεί να το έχετε δει σε όνειρο…

Και εγώ το βλέπω. Αλλά πολύ πιο συχνά το ζω. Ποιο; Το να έχεις υπερδυνάμεις. Πιο συγκεκριμένα όμως βλέπω, το να είμαι ο Spiderman!

Βλέπεις, κανείς δεν με πίστευε όταν μικρός απαντούσα στην ερώτηση 

«εσύ τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;».

Αυτό που κατάλαβα από μικρός και νιώθω τυχερός γι’ αυτό, είναι η φράση που έχω στην ψυχή μου σαν τατουάζ «Δημιούργησε τη δική σου πραγματικότητα!»

Βλέπουμε όμως πλέον όνειρα; Είναι χαρούμενα; Υπερδυνάμεις έχουμε μόνο στα όνειρα; Μπορούμε να δημιουργήσουμε τα όνειρά μας, ακόμα και αν πιθανόν ορισμένα να ζουν στην παιδική φαντασία; Είναι τρελό να πιστεύω ότι είμαι ο Spiderman; Ερωτήματα ευχάριστα αλλά και περίεργα, αν μείνουν αναπάντητα.

Αρχικά θα ήθελα να ζωγραφίσετε το φόντο της ανάγνωσής σας με μπλε και κόκκινο…νομίζω ξέρετε γιατί!

Στη ζωή υπάρχει η τέχνη με πολλές μορφές, αλλά γιατί να μην την δούμε και την ίδια σαν ένα είδος τέχνης;

Θεωρώ πως με τα κατάλληλα εργαλεία και τις ανάλογες συνθήκες μπορούμε να «ζωγραφίσουμε» τον δικό μας δρόμο.

Φυσικά μετράει πολύ και η τεχνική σου. Θα σας αποκαλύψω τη δική μου!

Πιστεύω πολύ στην ενόραση του μελλοντικού Σταύρου και στην προσπάθεια σύνθεσης των δεδομένων που τον περιγράφουν στο παρόν για τη δημιουργία του μελλοντικού μου εαυτού, τα οποία όμως δεδομένα, έχω ήδη ονειρευτεί γι’ αυτόν.

Τα εργαλεία είναι η μάσκα με τη στολή μου και οι συνθήκες, η τρέλα που προσπαθώ να διατηρώ μέσα μου.

Γιατί άνθρωπος αράχνη;

Γιατί αυτό ονειρεύτηκα, με αυτό εκφράζομαι, με αυτό δημιουργώ τις στιγμές μου, με αυτό χαμογελάνε τα παιδάκια, αυτό με κάνει να προσπαθώ να διατηρώ τις αρχές ενός ήρωα (αγάπη, δικαιοσύνη, προστασία, προσφορά), με αυτό εκτονώνομαι, με αυτό νιώθω παιδί, με αυτό «πουλάω» τρέλα, με αυτό φοράω τη μάσκα μου και είμαι σίγουρος ότι αυτή η μάσκα κάνει καλό όχι μόνο σε εμένα αλλά και στους γύρω μας. Εξάλλου όλοι μια μάσκα δεν φοράμε τώρα; Θα με νιώσετε και πιο εύκολα.

Από μικρός με συγκινούσε η έννοια του ήρωα. Νομίζω πως όλοι έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε ήρωες που θα βοηθήσουν ή θα μας σώσουν από καταστάσεις που νιώθουμε εγκλωβισμένοι στις εποχές που ζούμε. Εγώ βρήκα έναν τρόπο, από μικρή ηλικία, να εκφράζομαι μέσα από αυτόν και να προσπαθώ να προσαρμόσω τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο ένας σούπερ-ήρωας στη δική μου εποχή. Περπατάω στο δρόμο και βλέπω τα κτήρια με άλλο μάτι, παρατηρώ σημεία που θα μπορούσα να τραβήξω μια δημιουργική φωτογραφία που να με εκφράζει, προσπαθώ να χρησιμοποιώ την ιδιότητα της αραχνο-αίσθησης προκειμένου να προβλέψω -όσο είναι δυνατόν- καταστάσεις και κινήσεις οι οποίες θέλουν ιδιαίτερη διαχείριση και αντιμετώπιση. Αυτή την ιδιότητα μ’ αρέσει να τη χρησιμοποιώ και στον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στο beach volley. Ακόμα και το ότι έγινα γραφίστας, εργαζόμενος ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα μπορούσα να σκεφτώ ότι επηρεάστηκε από τη ζωή του Peter Parker η οποία έχει αντίστοιχο τρέξιμο μέσα στην καθημερινότητα. Φυσικά, η δική μου Mary Jane κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ναι… το ανάποδο φιλί δεν θα μπορούσαμε να μην το έχουμε δώσει.

Στην τέχνη η ανταμοιβή συνήθως είναι ψυχική.

Στη δική μου περίπτωση η χαρά, ο ενθουσιασμός, τα χαμόγελα και η αγάπη στα μάτια των παιδιών, είναι αρκετή…

Μην ξεχνάμε πως όνειρο μπορεί να είναι το να πραγματοποιείς το όνειρο ενός άλλου!

Είναι ωραίο να ζούμε τις εμπειρίες μας και να νιώθουμε συναισθήματα όπως τα βιώνει ένα μικρό παιδί.

Μία ώρα σε μια ογκολογική μονάδα ντυμένος spiderman ή με τα ρούχα της ανιδιοτελούς προσφοράς, μπορεί να πείσει τους πάντες για την δύναμη της στιγμής.

Ας βάλουμε όλοι τη δική μας μάσκα για έναν καλό σκοπό και ας δώσουμε χαρά σε όσους μπορούμε. Σε εκείνους οι οποίοι αποτελούν τους αληθινούς ήρωες της ζωής.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τα όνειρά μας – σε όποια ηλικία και αν τα κάνουμε – και ας τα κυνηγήσουμε μέχρι να πραγματοποιηθούν.

Back to top