Art Podcast Blog: Ντίνα Νικολάου

Art Podcast Blog: Ντίνα Νικολάου

Art Podcast Blog: Ντίνα Νικολάου 1280 720 Art Podcast

>> γράφει η Γιώτα Τσιμπρικίδου

Μικρή ήθελα να είμαι στα φώτα, να γίνω μια άλλη Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Δεν έγινε! Ωστόσο, η Ντίνα Νικολάου κατάφερε να κάνει την ελληνική κουζίνα γνωστή στο Παρίσι, να γίνει Πρέσβειρα της ελληνικής γεύσης στο εξωτερικό, να έχει στραμμένα τα φώτα πάνω της στα μεγαλύτερα φεστιβάλ υψηλής γαστρονομίας  και να ζει μέσα από το προσωπικό της τρίπτυχο «ταξιδεύω…μαγειρεύω…ονειρεύομαι».

Με μάτια που λάμπουν από πάθος για τη δουλειά της, η Ντίνα Νικολάου εκμυστηρεύεται την ανάγκη που ένιωσε να αλλάξει την πεποίθηση των Γάλλων πως η ελληνική κουζίνα είναι συνώνυμη του κλισέ «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου και…πολύ σουβλάκι!». Με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά, με σπουδές σε marketing και μόδα, αλλά κυρίως με γνώση της καλής πρώτης ύλης λόγω της καταγωγής της από την ελληνική επαρχία φοιτά στην μεγαλύτερη σχολή γαστρονομίας, την Gordon Blue και…τους διδάσκει παράλληλα την ελληνική κουζίνα! Και αυτό κάνει σε όλη της τη ζωή: προβάλλει το ελληνικό πιάτο στο εξωτερικό!

Σ’αυτό το art podcast η Ντίνα Νικολάου μιλά για τα ταξίδια που την εμπνέουν, βρίσκει  τις διαφορές στις κουζίνες των άλλων κρατών, εξηγεί τις γραμμές που έχουν τα πιάτα της, φωτίζει τη μάχη των φύλων στην επαγγελματική μαγειρική, αναφέρεται σε κορυφαίους της γαστρονομίας όπως ο Alain Ducasse, o Guy Savoy και η Fatima Hal και καταλήγει πως «ναι, ένα πιάτο μας ενώνει»!

Οι τωρινές συνθήκες δεν επιτρέπουν (και) στην Ντίνα Νικολάου να ταξιδεύει. Ωστόσο δε σταματάει να ονειρεύεται και να εύχεται πως κάποια στιγμή και εμεις εδώ στην Ελλάδα, όλοι μαζί, θα έχουμε ένα εθνικό σχέδιο γαστρονομίας γιατί «ο τόπος μας το αξίζει…έχει ήλιο…είναι ευλογημένος!»


Άκου την Ντίνα Νικολάου στο Art Podcast #4 ή στις αγαπημένες σου εφαρμογές και ακολούθησε (follow) το Art Podcast και στο Spotify.

 

Back to top