Σαν Σήμερα: Ο Ελύτης τιμάται με το Νόμπελ

Σαν Σήμερα: Ο Ελύτης τιμάται με το Νόμπελ

Σαν Σήμερα: Ο Ελύτης τιμάται με το Νόμπελ 1280 720 Art Podcast

1979 σαν σήμερα…

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνει πως θα απονεμηθεί στον Οδυσσέα Ελύτη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αυτή είναι η μεγάλη στιγμή για τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Αλεπουδέλη, όπως ήταν το πραγματικό του επίθετο.

Η ποίησή του, με φόντο την ελληνική παράδοση ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και υψηλή πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για την ελευθερία και την δημιουργικότητα.

Επιπλέον, στην επίσημη ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας υπογραμμίζεται ότι το «Άξιον Εστί» αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα ποίησης του 20ου αιώνα.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1979 ο Οδυσσέας Ελύτης βρέθηκε στη Στοκχόλμη στην τελετή απονομής Νόμπελ και παρέλαβε το βραβείο του από τον βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο Γουσταύο.

Για το Νόμπελ του 1979 συνυποψήφιος ήταν και ο Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος όταν ενημερώθηκε πως το βραβείο περιήλθε στον Ελύτη έσπευσε να δηλώσει:

«Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον μεγάλο μας Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη δεν είναι τιμή προς τον Ελύτη, αλλά μια τιμή προς το ίδιο το Νόμπελ».


Back to top