Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Μίμης Φωτόπουλος

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Μίμης Φωτόπουλος

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Μίμης Φωτόπουλος 1280 720 Art Podcast

1986 σαν σήμερα

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς ο ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Μίμης Φωτόπουλος.

«Αόοοοοομματος!» ατάκα σήμα κατατεθέν για τον δημοφιλή ηθοποιό, μέσα από την «Κάλπικη Λίρα» του 1955, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβέλλα, στην οποία υποδύεται τον «αόμματο» επαίτη και αφήνει ιστορία…

Γεννημένος στις 20 Απριλίου του 1913 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας έμεινε ορφανός από πατέρα στην παιδική του ηλικία, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά γρήγορα μεταπήδησε στο Βασιλικό Θέατρο για να κυνηγήσει το όνειρό του.

Στο θεατρικό σανίδι πάτησε από τα 19 του έτη συμμετέχοντας στη «Λοκαντιέρα» με τον θίασο Κουνελάκη και συνέχισε με πολλές θεατρικές παραστάσεις όπως «Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ, «Αγριόπαπιες» του Ίψεν, «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύκτας» του Σαίξπηρ, ενώ η τελευταία του συμμετοχή σε θεατρική παράσταση ήταν με τον Λάκη Λαζόπουλο το 1984 στην επιθεώρηση «Μια στο Καστρί και μια στο Πέταλο».

Η πορεία του Μίμη Φωτόπουλου στον κινηματογράφο ήταν λαμπρή! Από τις 101 ταινίες συνολικά στις οποίες συμμετείχε, ενδεικτικά αναφέρουμε «Ο Γρουσούζης» 1952, «Το Σωφεράκι» 1953, «Η Ωραία των Αθηνών» 1953, «Κάλπικη Λίρα»  1955, «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» 1955, ο «Πατούχας» 1972.

«Ο Θείος μας ο Μίμης» ήταν μια τηλεοπτική σειρά του 1984 στην Ερτ 2 στην οποία πρωταγωνίστησε.

Παράλληλα έγραψε τέσσερις ποιητικές συλλογές, τρία αυτοβιογραφικά και δύο θεατρικά έργα, ενώ ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική κάνοντας δικές του εκθέσεις και πουλώντας περισσότερους από εκατό πίνακες του σε αυτές.

Ο Μίμης Φωτόπουλος παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α’ και το Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Back to top