Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Αλέξανδρος Ιόλας

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Αλέξανδρος Ιόλας

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Αλέξανδρος Ιόλας 1280 720 Art Podcast

1987 σαν σήμερα…

Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Έλληνας γκαλερίστας και σημαντικός συλλέκτης έργων της μοντέρνας τέχνης, ο Αλέξανδρος Ιόλας.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Κωνσταντίνος Κουτσούδης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έδειξε από μικρός την αγάπη του για τις Τέχνες και ερχόμενος στην Αθήνα ενσωματώθηκε στις παρέες των Κωστή Παλαμά και Άγγελου Σικελιανού, ενώ στη συνέχεια ταξιδεύοντας στο Παρίσι και την Νέα Υόρκη σπούδασε Χορό και ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα χορευτή. Στη Νέα Υόρκη ίδρυσε την πρώτη του γκαλερί (πραγματοποιώντας εκεί και την πρώτη έκθεση του Andy Warhol) και ακολούθησαν γκαλερί σε Γενεύη, Παρίσι, Μιλάνο, Ζυρίχη, Μαδρίτη και Ρώμη.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας προώθησε επισταμένα τους Έλληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό – τον Χατζηκυριάκο Γκίκα, τον Μόραλη, τον Τσαρούχη, τον Τσόκλη, τον Παύλο, τον Τάκι, τον Φασιανό και την Μάρα Καρέτσου.

Όλα τα χρόνια της δράσης του δώρισε έργα σε μεγάλα μουσεία όπως το Metropolitan Museum of Art και το Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι, η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας αλλά και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Από το 1985 μέχρι και τον θάνατό του το 1987 νικημένος από το AIDS κατηγορήθηκε για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με τις κατηγορίες να εξανεμίζονται ως αβάσιμες και μάλιστα με τον Κώστα Γαβρά και την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ να συνυπογράφουν την αθωότητά του.


Back to top