Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Andrei Tarkovsky

Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Andrei Tarkovsky

Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Andrei Tarkovsky 1280 720 Art Podcast

1932 σαν σήμερα…

Γεννήθηκε ο Αντρέι Ταρκόφσκι (Andrei Tarkovsky), κορυφαίος σκηνοθέτης του σοβιετικού σινεμά που εξέφραζε την έμπνευση του με καθαρές εικόνες και όχι αλληγορίες…Ήταν γιος του διακεκριμένου ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι (Arseny Tarkovsky).

Έχοντας σπουδάσει μουσική, ζωγραφική, γλυπτική και αραβικά, εισέρχεται στην δημοφιλέστερη κινηματογραφική σχολή του κόσμου, στην VGIK της Μόσχας, από την οποία αποφοίτησε το 1960 με την πρώτη του κινηματογραφική δουλειά “Ο βιολιστής και ο οδοστρωτήρας”, ταινία 46 λεπτών. Συνέχισε την κινηματογραφική του πορεία με την ταινία “Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν”, που του χάρισε τον “Χρυσό Λέοντα” στο Φεστιβάλ της Βενετίας και την ταινία “Αντρέι Ρουμπλιόφ”, η οποία απαγορεύτηκε εξαιτίας  του χριστιανικού της περιεχομένου.

Τα μεταφυσικά στοιχεία, τα χριστιανικά θέματα και τα μακράς διάρκειας μακρινά πλάνα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ματιάς του, ενώ η “γλυπτική του χρόνου” είναι η δική του «σχολή» που γίνεται απολύτως αντιληπτή στις ταινίες του «Ο Καθρέπτης» – 1975 και «Στάλκερ» – 1979. Το κύκνειο άσμα του είναι η ταινία «Η Θυσία» – 1986 που απέσπασε τρία βραβεία στις Κάννες.

Την τελευταία του πνοή άφησε τον Δεκέμβριο του 1986 στο Παρίσι νικημένος από την επάρατη νόσο.

Back to top