Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Elia Kazan

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Elia Kazan

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Elia Kazan 1280 720 Art Podcast

2003, σαν σήμερα

Έσβησε για πάντα το αστέρι του Elia Kazan / Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου), Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη με λαμπρή πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, από Μικρασιάτες γονείς, μεγαλωμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως ηθοποιός στο Μπρόντγουεϊ, με το όνομα του να πρωταγωνιστεί σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Ο Ελία Καζάν ίδρυσε μαζί με τον Ρόμπερτ Λούις (Robert Lewis) και την Τσέριλ Κρόφορντ (Cheryl Crawford) το “Actors Studio”, τη διάσημη σχολή επαγγελματιών ηθοποιών, στην οποία διευθυντής και δάσκαλος ορίστηκε ο Λη Στράσμπεργκ (Lee Strasberg), ενώ ακολουθώντας την διδασκαλία του Κωνσταντίν Στανισλάφσκι (Constantin Stanislavski) ανέδειξε τους κορυφαίους  Μάρλον Μπράντο (Marlon Brando) και Γουόρεν Μπίτι (Warren Beatty) και οδήγησε δεκάδες ηθοποιούς σε υποψηφιότητες Oscar.

«Το μεγάλο κατηγορώ», «Βίβα Ζαπάτα», «Λυσσασμένη Γάτα» είναι κάποιες από τις υπογραφές του στον κινηματογράφο, ενώ με τα έργα «Συμφωνία Κυρίων» (1947) και «Το Λιμάνι της Αγωνίας» (1954) τιμήθηκε με Oscar Σκηνοθεσίας. Οι ταινίες «Λεωφορείο ο Πόθος», «Ανατολικά της Εδέμ», και «Αμέρικα, Αμέρικα» του εξασφάλισαν επίσης υποψηφιότητες για Oscar.

Το 1999, το πάθος του για τον κινηματογράφο και το θέατρο σφραγίστηκε με Τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική του προσφορά που του απένειμε η  Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ωστόσο, η εμπλοκή του στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων το 1952 κατέστρεψε την σχέση του με πολλούς συναδέλφους του που τον έκριναν ως προδότη.


Back to top