Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Jimi Hendrix

Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Jimi Hendrix

Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Jimi Hendrix 1280 720 Art Podcast

1942 σαν σήμερα…

Γεννήθηκε στο Σιάτλ ο μεγαλύτερος ηλεκτρικός κιθαρίστας όλων των εποχών, ο Jimi Hendrix – Johnny Allen Hendrix στα χαρτιά και ο ίδιος ο πατέρας του του αλλάζει λίγο αργότερα το όνομα.

Η σχέση του με την κιθάρα ξεκινάει στην εφηβεία όταν στα σκουπίδια της γειτονιάς του βρίσκει την πρώτη που είχε…μόνο μία χορδή! Ακολούθησαν πολλές – οι περισσότερες από τις οποίες καίγονταν στα μεγάλα shows-live του καθώς ήταν κομμάτι της performance του. Παίζει με τις κιθάρες διαφορετικά, ιδιαίτερα, τους μαγνητίζει όλους – άλλωστε είναι ένας αριστερόχειρας που παίζει με…δεξιόχειρη κιθάρα (!) και εμπνέει (μέχρι και σήμερα) νεαρούς κιθαρίστες με τρόπο μοναδικό στην ιστορία της μουσικής. Πρόσφατα μία από πρώτες του ηλεκτρικές κιθάρες δημοπρατήθηκε φτάνοντας τα 216.000 δολάρια.

Από τους «Jimmy James and the Blues Flames» του 1966 στη δημιουργία του group «The Jimmy Hendrix Experience» και από την Αμερική στο Λονδίνο…οι μεγάλες επιτυχίες του που ταρακουνούν όλο τον κόσμο, το «Purple Haze», η διασκευή του «All Along the Watchtower» του Bob Dylan για την οποία ο τελευταίος έχει δηλώσει: «Με συγκλόνισε μονομιάς! Τόσο, που ζήτησα τα πνευματικά δικαιώματα της δικής του εκτέλεσης ώστε να το παίζω κι εγώ έτσι ως και σήμερα. Είχε το ταλέντο να βρίσκει στοιχεία μες τα τραγούδια που κανείς άλλος δεν θα ανακάλυπτε και να τα αναπτύσσει ανεπανάληπτα».

Κι άλλα τραγούδια…και Woodstock…και πειραματισμοί σε ήχο…και καταχρήσεις. Συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο του Τορόντο για κατοχή ναρκωτικών τον Μάιο του 1969 και η πορεία οδηγεί γρήγορα σε καταστροφή…Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου του 1970 η Γερμανίδα σύντροφος του  Μόνικα Ντάνεμαν τον βρίσκει νεκρό σε ξενοδοχείο στο Notting Hill. Και ήταν μόνο 28 ετών…και τα σενάρια για τον θάνατό του πολλά!

Η ματιά του Jimi Hendrix μέσα από τα δικά του λόγια:

Όλα τα πράγματα που ήταν σπουδαία για μένα, προτού γνωρίσω την επιτυχία, παραμένουν σπουδαία και σήμερα. Τα ωραία πράγματα είναι ακόμη τα ίδια, η ανατολή του ήλιου και η δροσιά του γρασιδιού. Τα υλικά αγαθά που απέκτησα δεν άλλαξαν τον τρόπο που αισθάνομαι γι’ αυτά τα πράγματα.

Back to top