Σαν Σήμερα: Ο Σεφέρης τιμάται με το Νόμπελ

Σαν Σήμερα: Ο Σεφέρης τιμάται με το Νόμπελ

Σαν Σήμερα: Ο Σεφέρης τιμάται με το Νόμπελ 1280 720 Art Podcast

1963, σαν σήμερα…

Φτάνει στην Ελλάδα η είδηση της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη – και αυτό θα είναι το πρώτο Νόμπελ για τη χώρα μας.

Στις 10 Δεκεμβρίου ο ίδιος παρευρέθηκε στην Στοκχόλμη, στην τελετή απονομής Νόμπελ, όπου παρέλαβε το βραβείο του από τον βασιλιά Γουσταύο.

Η επίσημη ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας ανέφερε πως ξεχώρισαν «το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες». Δεν μπορούσαν, άλλωστε, να παρακάμψουν το ποιητικό του ταλέντο, όπως συνέβη παλαιότερα με τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Άγγελο Σικελιανό.

Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν ένας εκ των 80 υποψηφίων για το Νόμπελ της συγκεκριμένης χρονιάς, μεταξύ των οποίων και ο Χιλιανός Πάμπλο Νερούδα, αλλά και ο Ιρλανδός Σάμιουελ Μπέκετ – ωστόσο το ταλέντο του ομόφωνα κέρδισε τα μέλη της επιτροπής.

Είναι σημαντικό το ότι η Σουηδία θέλησε να τιμήσει και τούτη την ποίηση και όλη την ποίηση γενικά, ακόμη κι όταν αναβρύζει ανάμεσα σ’ ένα λαό περιορισμένο. Γιατί πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από τον φόβο και την ανησυχία, την χρειάζεται την ποίηση.

Αυτά είναι κάποια από τα λόγια του εκείνη τη βραδιά…


Back to top