Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Σταύρος Παράβας

Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Σταύρος Παράβας

Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Σταύρος Παράβας 1280 720 Art Podcast

1935 σαν σήμερα…

Γεννήθηκε ο Σταύρος Παράβας, ένας μεγάλος Έλληνας κωμικός – καταπληκτικός στη φαρσοκωμωδία –  που παρά τις βιοποριστικές δυσκολίες της οικογένειας του, από πολύ νωρίς ακολούθησε την υποκριτική στην οποία έμεινε πιστός μέχρι το τέλος. Πριν ακόμη τελειώσει το σχολείο γράφτηκε στη δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος κατάλαβε το ταλέντο του και τον κράτησε στη σχολή χωρίς την καταβολή των διδάκτρων. Από το 1960 ξεκίνησε τις κινηματογραφικές εμφανίσεις δίπλα στον Ντίνο Ηλιόπουλο, την Τζένη Καρέζη, τον Ανδρέα Μπάρκουλη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Έδωσε σάρκα και οστά στον «Φίφη» και άφησε εποχή με τον ρόλο αυτό…

Στο θέατρο, από το ξεκίνημά του, εργάστηκε μαζί με τον Κώστα Χατζηχρήστο και την εποχή της δικτατορίας ένα νούμερο επιθεώρησης με σαφές πολιτικό μήνυμα τον οδήγησε σε σύλληψη, βασανιστήρια και εξορία στη Γυάρο. Η επόμενη περίοδος στην καλλιτεχνική του πορεία είναι διαφορετική πια… «Πλούτος», «Ιππείς», «Εκκλησιάζουσες», «Μόνο ζευγάρι» με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο κ.ά.

Παντρεύτηκε την Βρετανίδα Άννυ και απέκτησαν τρία παιδιά, δύο κόρες και έναν γιό – ο θάνατος του τελευταίου του κόστισε ιδιαίτερα.

Είμαι ακόμη συγκλονισμένος από το θάνατο του γιου μου. Κάθε μέρα ξαναζώ εκείνη τη στιγμή, όταν το έμαθα. Ήταν σαν να είχε πέσει το ταβάνι στο κεφάλι μου. Εγώ δεν έχω πια ζωή, η τύχη μου είναι κακή, όπως ήταν και του παιδιού μου. Δεν βρίσκω το κουράγιο να ξανασταθώ στα πόδια μου.

Ο Σταύρος Παράβας προδόθηκε από την καρδιά του και άφησε την τελευταία του πνοή στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008.

Back to top