Σαν Σήμερα: Γεννιέται η Διδώ Σωτηρίου

Σαν Σήμερα: Γεννιέται η Διδώ Σωτηρίου

Σαν Σήμερα: Γεννιέται η Διδώ Σωτηρίου 1280 720 Art Podcast

1909 σαν σήμερα…

Γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής λογοτεχνίας, η Διδώ Σωτηρίου. Το πραγματικό της επίθετο ήταν Παππά, αλλά έγινε γνωστή με αυτό του συζύγου της, καθηγητή Πλάτωνα Σωτηρίου, αδελφού της μητέρας της Άλκης Ζέη.

Ερχόμενη το ’22 στον Πειραιά ως πρόσφυγας αντιμετώπισε την πείνα και τις αρρώστιες και κατάφερε να ολοκληρώσει το σχολείο και να φύγει στη συνέχεια στο Παρίσι για σπουδές φιλολογίας, με ανθρώπους της διανόησης – όπως ο Αντρέ Ζιντ (André Gide) – να την καθορίζουν. Στην επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια στον «Ριζοσπάστη» και ζώντας όλες τις περιπέτειες του Ελληνισμού, τον πόλεμο του ’40, την κατοχή, την Αντίσταση, κατάφερε στα βιβλία της να αποτυπώσει κάθε της μνήμη.

Το 1959, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οι νεκροί περιμένουν» για να ακολουθήσει το αγαπημένο στο αναγνωστικό κοινό «Ματωμένα Χώματα» με πάνω από 400.000 αντίτυπα, όπως επίσης και η «Ηλέκτρα».

Η Διδώ Σωτηρίου βραβεύτηκε δύο φορές με το «Αμπντί Ιπεκτσί» (το βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας) και τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες μετρώντας πολλές χιλιάδες αντίτυπα.

Δεν ήμουν η συγγραφέας που μάζεψε πληροφορίες από ιστορικά γεγονότα που είχαν γράψει άλλοι, αλλά τα έζησα στο πετσί μου!

έχει πει χαρακτηριστικά σχετικά με το συγγραφικό της έργο.

Το 2001 προς τιμήν της καθιερώθηκε το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου»,το οποίο απονέμεται σε Έλληνες και ξένους συγγραφείς που με τη γραφή τους αναδεικνύουν την επικοινωνία των λαών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα.

Έφυγε από τη ζωή στις 23 Σεπτεμβρίου του 2004.


Back to top