Σαν Σήμερα: “Γεννιέται” ο Τεντέν

Σαν Σήμερα: “Γεννιέται” ο Τεντέν

Σαν Σήμερα: “Γεννιέται” ο Τεντέν 1280 720 Art Podcast

1929 σαν σήμερα…

Γεννήθηκε ο χάρτινος ήρωας Τεντέν (Tintin), δημιουργία του Βέλγου κομίστα Ζορζ Ρεμί (Georges Remi), γνωστότερου ως Ερζέ (Hergé).

Νεαρός ρεπόρτερ, με ξανθά μαλλιά και χαρακτηριστικό τσουλούφι, τρέχει διαρκώς και μπλέκεται σε περιπέτειες έχοντας δίπλα του τον πιστό του σκύλο Μιλού (Milou), λευκότριχο φοξ τεριέ. Ο ρόλος του Μιλού στις πρώτες ιστορίες που δημιούργησε ο Ερζέ ήταν πολύ σημαντικός, αφού συνομιλούσε με τον Τεντέν και πολλές φορές τον συμβούλευε. Ο ρόλος αυτός υποβαθμίστηκε όταν εμφανίστηκε ο χαρακτήρας του καπετάνιου Χάντοκ (Haddock).

Ένας ακόμη ήρωας προστέθηκε αργότερα στην παρέα του Τεντέν που μάλιστα γρήγορα φάνηκε πως ο Ερζέ τον εμπνεύστηκε από τον Αριστοτέλη Ωνάση – πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό μεγιστάνα Ροβέρτο Ρασταπόπουλο.

Η καθαρή, εκφραστική και φωτεινή γραμμή του Τεντέν είχε πολλούς θαυμαστές, όπως τον κορυφαίο της pop art Άντι Γουόρχολ (Andy Warhol), αλλά και τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκολ (Charles de Gaulle), ο οποίος χαρακτηριστικά είχε δηλώσει «ο μοναδικός διεθνής ανταγωνιστής μου είναι ο Τεντέν!»

Το 2011 – μετά από αρκετά χρόνια που η λάμψη του ήρωα είχε κάπως θαμπώσει μετά από κατηγορίες για μισογυνισμό και ρατσισμό – ο Στίβεν Σπίλμπερκ (Steven Spielberg) ήταν αυτός που βοήθησε να επανέλθει δυναμικά με το τρισδιάστατο καρτούν «Οι περιπέτειες του Τεντέν: το μυστικό του μονόκερου».

Σήμερα, το Ίδρυμα Ερζέ που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Τεντέν, έχει κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα βιβλία, αλλά και τη μικρή και μεγάλη οθόνη!


Back to top