Art Living: Αχιλλέας Σπαής

Art Living: Αχιλλέας Σπαής

Art Living: Αχιλλέας Σπαής 1280 720 Art Podcast
Γράφει ο Αχιλλέας Σπαής (τραγουδοποιός).

Συνδεθείτε μαζί του στο Instagram και στο Facebook.


Είμαι ο Αχιλλέας, τραγουδιστής και συνθέτης…

 

Ζω στην Αθήνα.

Με επιρροές και μουσικές εμπειρίες από το Λονδίνο και τη Βιέννη επέστρεψα πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα για να γράψω και να ερμηνεύσω τη μουσική μου. Μου αρέσει να γράφω ερωτικά τραγούδια (love letters όπως τα ονομάζει και ο Nick Cave) και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιώ τον κόσμο για ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Η μουσική ήταν πάντα το πάθος μου, καθώς και το κίνητρό μου για να προχωράω και να αγωνίζομαι καθημερινά. Από τα πρώτα μου μαθήματα πιάνου στην ηλικία των 8 μέχρι τη δημιουργία της μπάντας μου ως έφηβος, η σχέση μου με τη μουσική εξελίχθηκε σε επαγγελματική φιλοδοξία. Η μουσική μέχρι σήμερα με διαμορφώνει, με ολοκληρώνει, με αφυπνίζει και συχνά μου αποκαλύπτει τη σωστή κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πλέω. Την εμπιστεύομαι τυφλά.

Η «τελετή» των ζωντανών εμφανίσεων είναι μια διαδικασία που με γεμίζει ιδιαίτερα, από τις πρόβες και το στάδιο της προετοιμασίας του οργάνου με γιατροσόφια μέχρι τις κορυφώσεις πάνω στη σκηνή που σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην «αθανασία». Βλέπω δε την κάθε συναυλία σαν μια ξεχωριστή ευκαιρία να γνωρίσω τους συνανθρώπους μου. Νιώθω ότι ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας ανοίγεται κάθε φορά και μου δίνει τη δυνατότητα να μοιράζομαι συναισθήματα και σκέψεις με τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η ενέργεια του κοινού ρέει προς τη σκηνή μέσα από τη γλώσσα του σώματος και τα εκφραστικά πρόσωπα που πάλλονται στο ρυθμό του ήχου. Έτσι πορεύομαι καθημερινά. Περιμένοντας με ανυπομονησία την επόμενη φορά που θα βρεθώ στη σκηνή και ξαφνικά θα σταματήσει ο χρόνος. Περιμένοντας την επόμενη φορά που θα επικοινωνήσω με τον κόσμο χωρίς φραγμούς και τυπικότητες, αλλά με αμεσότητα και ειλικρίνεια.

Η αποστολή μου είναι πλέον ξεκάθαρη. Επιθυμώ με τη μουσική μου να προσφέρω δύναμη, πίστη και συντροφιά σε ανθρώπους εκεί έξω που λαχταρούν για μια δόση ελπίδας. Θέλω ταυτόχρονα να αλλάξω αυτόν τον κόσμο προς το καλύτερο συνεισφέροντας με τη μουσική μου, και άλλες δράσεις όπως η έρευνα, στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτός ο αγώνας δίνει νόημα στη ζωή μου καθώς έχω μια ιδιαίτερη σχέση με το περιβάλλον και τη φύση από μικρό παιδί. Θυμάμαι τους γονείς μου κάθε φορά που ταξιδεύαμε στην εξοχή να με παροτρύνουν να κοιτάξω έξω από το παράθυρο και να αφήσω στην άκρη τις οθόνες. Θυμάμαι κάθε καλοκαιρινή μου απόδραση για ελεύθερο camping σε θάλασσες και βουνά. Θυμάμαι ως προπτυχιακός φοιτητής να ενθουσιάζομαι ανακαλύπτοντας την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και να αποφασίζω να εμβαθύνω στα οικονομικά του περιβάλλοντος με μεταπτυχιακές σπουδές. Θυμάμαι τους συμφοιτητές μου στο Λονδίνο να μου φουσκώνουν τα μυαλά λέγοντάς μου ότι θα γίνω ο πρώτος Έλληνας οικονομολόγος του περιβάλλοντος που θα παίξει σε παγκόσμιες φιλανθρωπικές συναυλίες για το κλίμα. Και ποιος ξέρει; Το σημαντικό πάντα είναι να γίνει η αρχή. Το 2019 είχα λοιπόν την τιμή να πλαισιώσω με ένα ιδιαίτερο τζαζ-ποπ σχήμα το Ελληνικό Συμπόσιο για την Κλιματική Αλλαγή το οποίο είχε διοργανώσει το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανυπομονώ να λάβω μέρος σε αντίστοιχου χαρακτήρα διοργανώσεις τώρα που επιστρέφουμε και επισήμως στις σκηνές.

Κλείνοντας τα μάτια μου κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ φαντάζομαι έναν κόσμο χωρίς πολέμους, γεμάτο μελωδίες, χρώματα, ρυθμούς, παλαμάκια και χορούς. Βλέπω ανθρώπους γύρω μου να τραγουδούν μαζί μου και να νιώθουν, έστω για μια στιγμή, πλήρεις. Με την υποστήριξη αυτών των ανθρώπων και την πίστη μου στη δύναμη της μουσικής ξυπνάω κάθε μέρα έτοιμος για νέες δημιουργικές προκλήσεις. Στόχος να βάλω και εγώ με το έργο μου ένα λιθαράκι στο καλλιτεχνικό οικοδόμημα και την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του κόσμου.

Back to top