Art Living: Λίνα Ροδοπούλου

Art Living: Λίνα Ροδοπούλου

Art Living: Λίνα Ροδοπούλου 1280 720 Art Podcast
Γράφει η Λίνα Ροδοπούλου (Τραγουδίστρια).

Συνδεθείτε μαζί της στο Instagram και στο YouTube.


Η μουσική στη ζωή μου…

 

Όσες μνήμες και να αναζητήσω, δεν πιστεύω ότι θα βρω κομμάτι της ζωής μου, το οποίο να μην σχετίζεται με τη μουσική. Υπήρχαν περίοδοι, όπου αναζητούσα θαλπωρή σε άλλους «παράδεισους» και αυτό γιατί προς στιγμήν είχα αποφασίσει να ασχοληθώ επαγγελματικά με πιο «γήινα» πράγματα, και για εμένα, το να έχω την τέχνη μου καταχωνιασμένη σε δεύτερη μοίρα, ήταν ένα θλιβερό ημίμετρο, το οποίο δεν άντεχα. Σε όλη την πορεία μου μέχρι σήμερα, εκείνη περίμενε καρτερικά για να λάβει τη θέση που έχει αυτή τη στιγμή.

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι, όπου η μουσική έπαιζε σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μας, καθώς και η υπόλοιπη οικογένεια μου είναι πολύ φιλότεχνη και φιλόμουση. Θυμάμαι τον πατέρα μου, ο οποίος τραγουδούσε συνέχεια στο σπίτι με το μπουζούκι του. Οι πρώτες εμφανίσεις επί σκηνής ήταν στα δεκαπέντε, στα πλαίσια σχολικών εκδηλώσεων, μιας και ήμουν μέλος μια μουσικοθεατρικής ομάδας, η οποία μέχρι και σήμερα αποτελεί μια αλυσίδα αγάπης γιατί έχει ενώσει πολλά παιδιά διαφορετικών ηλικιών, με κοινό τη θέληση για δημιουργία και την αγάπη προς την τέχνη. Αυτή ήταν λοιπόν η αρχή, για να μπω σε αυτόν τον μαγικό κόσμο που νιώθω ότι ανήκω.

Οι πρώτες μου μουσικές σπουδές ήταν η κλασική κιθάρα, και κάποια χρόνια αργότερα ασχολήθηκα με τη φωνητική, όπου πήρα το δίπλωμα μου στο κλασσικό τραγούδι. Αυτό μου άνοιξε νέους ορίζοντες τόσο γιατί μπόρεσα να κατανοήσω αλλά και να αγαπήσω τη φωνή μου, όσο και γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να διδάξω τα μυστικά της τέχνης του τραγουδιού, αλλά και να μυηθώ στη μαγεία της χορωδιακής μουσικής εφόσον έχω τη χαρά να είμαι και βοηθός μαέστρου σε διάφορες χορωδίες. Μέσω της μελέτης μου στη μουσική εκτίμησα πολλά είδη αλλά και πολλούς ερμηνευτές. Η Edith Piaf και ο Jacques Brel με έκαναν να αγαπήσω το Γαλλικό τραγούδι το οποίο έχω τιμήσει πολύ όλα αυτά τα χρόνια και δισκογραφικά με το Γαλλόφωνο δίσκο μου αλλά και στις ζωντανές μου εμφανίσεις. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Αττίκ, ο Σουγιούλ κ.ά. με έκαναν να αγαπήσω την Ελλάδα μέσα από τους ήχους της.

Αγαπώ την τέχνη γενικότερα, εκτός από το τραγούδι, έχω ασχοληθεί και με διάφορα είδη χορού. Για εμένα κάθε παράσταση είτε μικρή είτε μεγάλη είναι μια γιορτή, από την αρχή της προετοιμασίας της, την ώρα που ανταλλάζουμε ενέργειες με το κοινό, αλλά και μετά το τέλος, που μένει μια γλυκιά πληρότητα. Η μουσική είναι ένα είδος τέχνης που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ονειροπόληση. Οι άνθρωποι συνυπάρχουν όπως οι νότες που εξυπηρετούν την αρμονία – και μόνο έτσι πρέπει να συνυπάρχουν…ώστε να είναι συμβατοί μεταξύ τους.

Η ενασχόληση με την τέχνη δεν είναι εύκολο πράγμα όσο και αν φαντάζει κάτι τέτοιο προς τα έξω. Απαιτεί μια μορφή ψυχοθεραπείας αλλά και μεγάλη αυτογνωσία ώστε να βρεις τον πραγματικό σου εαυτό μέσα σε αυτή. Θα έρθεις αντιμέτωπος με σκληρές αλήθειες αλλά και με το γεγονός ότι οι γνώμες του κόσμου πάντα θα διαφέρουν μεταξύ τους, όμως το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι ο καλλιτέχνης να επικοινωνεί την αλήθεια του και μόνο.

Νιώθω πολύ τυχερή που έχω τη μουσική στη ζωή μου και ας είναι «άδικο» καμιά φορά το παιχνίδι λόγω συνθηκών. Τη μουσική πρέπει να την πονάς, να την υπηρετείς με όλη σου την καρδιά γιατί μόνο έτσι της πρέπει.. και ας μην μπορεί πάντα να σου εξασφαλίσει την επιτυχία.

Back to top