Art Living: Μαριάνθη Κυρίου

Art Living: Μαριάνθη Κυρίου

Art Living: Μαριάνθη Κυρίου 1280 720 Art Podcast
Γράφει η Μαριάνθη Κυρίου (ηθοποιός).

Συνδεθείτε μαζί της στο Instagram.


Όλη η ζωή μου τέχνη!

 

Όταν ήμουν μικρή, είδα ένα όνειρο! Βάδιζα σε μια σκάλα, στη μέση ενός τσίρκου, και ανέβαινα, ανέβαινα ψηλά χωρίς φόβο μήπως πέσω! Όταν έφτασα στην κορυφή της, έκανα βουτιά και έπεσα από ψηλά! Πέφτοντας, άκουγα φωνές, μουσικές, έβλεπα κλόουν και ακροβάτες γύρω μου, όλα ήταν μαγικά! Τελικά προσγειώθηκα στη γη μαλακά! Ένιωθα σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων! Αυτό το όνειρο έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου μέχρι σήμερα!

Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, από μικρό παιδί θαρρώ, ο χορός, το τραγούδι, η μουσική, το θέατρο, πάντα υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ένα υπέροχο ταξίδι ζωής στον χρόνο, γεμάτο εικόνες, ήχους, ρυθμό και μνήμες, καθώς είμαι ένας άνθρωπος που καθοδηγείται κυρίως από τις αισθήσεις του!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου φλέρταρε λίγο με τις τέχνες, καθώς οι γονείς μου είχαν καλές προσωπικές σχέσεις με καλλιτέχνες της μουσικής και του θεάτρου, οπότε η εμπλοκή μου με την τέχνη ξεκίνησε πολύ νωρίς, εκεί γύρω στα πέντε μου χρόνια, κάνοντας κλασικό χορό, και λίγο αργότερα, πιάνο και τραγούδι! Έπειτα, όλα πήραν τον δρόμο τους, εγώ σίγουρα τον καλλιτεχνικό δρόμο! Είχα αποφασίσει λοιπόν μέσα μου ότι θα ακολουθήσω το θέατρο χωρίς ενδοιασμούς, παρ’ όλο που παράλληλα σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο, ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής!

Κάπως έτσι πορεύομαι τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, παρέα, χεράκι χεράκι με την τέχνη, σε ανηφόρες, σε δρόμους δύσβατους αλλά επίσης, γεμάτους δώρα και εκπλήξεις, λακκούβες τα συναισθήματα, βήματα οι εμπειρίες, πλούσια και εγώ…σε έμπνευση, σε μαγεία!

Φεύγοντας λοιπόν χτες από την πρόβα, συνειδητοποίησα ότι είναι αυτή, η τέχνη μου, που κρατά το σώμα και το μυαλό μου σε εγρήγορση, η βαθιά ανανέωση των αισθήσεων και της φαντασίας μου, που με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική κάθε στιγμή της ζωής μου, που με απελευθερώνει ως γυναίκα, που με απενοχοποιεί ως μητέρα και με ευαισθητοποιεί ως άνθρωπο! Τι ευτυχία! Αυτό που έχεις επιλέξει ως επάγγελμα να αποτελεί και το καλύτερο χόμπι σου ταυτόχρονα!

Έζησα μια περίοδο της ζωής μου, όπου το α- στερητικό κυριαρχούσε στην καθημερινότητά μου! Άνεργη, άφραγκη, ανασφάλιστη δέχτηκα απανωτά χαστούκια προσωπικά και επαγγελματικά! Τότε ήταν που ανακάλυψα ότι μπορώ να είμαι αυτόνομη και αυτοδημιούργητη! Ξεκίνησα να γράφω στίχους τραγουδιών, που αφορούν στην απώλεια, αλλά και στην αγάπη! Ήδη κυκλοφορεί το πρώτο μου τραγούδι στο κανάλι μου στο YouTube και έπονται και άλλα! Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό!

Η τέχνη είναι ένας δρόμος για να πολεμάς τον φόβο, ή μάλλον τους φόβους, να αφυπνιστείς πολιτικά, να ανοιχτείς κοινωνικά, να εκφράσεις καταπιεσμένα συναισθήματα, να επαναστατήσει το μέσα σου, να συγκινηθείς καθολικά, να ερωτευτείς  τη ζωή, να νιώσεις ότι είσαι ζωντανός εν τέλει! Στην τέχνη, όλα τα πεδία είναι ανοιχτά, οι άμυνες πέφτουν, είτε είσαι πρωτογενής καλλιτέχνης είτε δευτερογενής, όπως εμείς οι ηθοποιοί, και οι δύο μεταφερόμαστε σε κόσμους μαγικούς!

Αν είχα δεύτερη ζωή να ζήσω, πάλι θα επέλεγα να γίνω μια αμετανόητη καλλιτέχνης!

Back to top