Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 1280 720 Art Podcast

1984 σαν σήμερα…

Έφυγε από τη ζωή ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο ηθοποιός που κατάφερε να «σφραγίσει» ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

Γεννήθηκε το 1912 στο Διακοπτό Αχαϊας, τον τόπο που αγάπησε και εκεί που πλέον βρίσκεται η προτομή του, με πρωτοβουλία των συμπολιτών του.

Η πορεία του στο θέατρο μεγάλη («Βασιλιάς Ληρ», «Η γειτονιά των αγγέλων», «Λυσιστράτη», «Το μεγάλο μας τσίρκο» κ.ά.) και στον κινηματογράφο αξιοζήλευτη με 135 ταινίες αγαπημένες και με ρόλους όχι πάντα πρωταγωνιστικούς, αλλά σίγουρα χαρακτηριστικούς, με τους οποίους «έκλεβε την παράσταση»! Κάποιοι από αυτούς που τον καθιέρωσαν κινηματογραφικά είναι ο Μήτσος στη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, ο καθηγητής Μακριδάκης στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» του Αλέκου Σακελλάριου,  ο σύζυγος της θεόμουρλης Πάστα Φλώρας-Μαίρης Αρώνη και πατέρας των Τζένης Καρέζη – Κατερίνας Γώγου στην ταινία «Μια τρελή-τρελή οικογένεια», ο καπετάνιος στην ταινία «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», αλλά στο «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» η περιβόητη ατάκα-παραίνεση στον Λάμπρο Κωνσταντάρα: «Χούφτωσ’ την, χούφτωσ’ την» που έμεινε στην ιστορία … «Το κανόνι και τ’ αηδόνι» είναι μια σημαντική στιγμή για τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, ενώ καθοριστικής σημασίας για την καριέρα του ήταν και η συμμετοχή του στο – εξόδιο για τον ίδιο – φιλμ του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα» μαζί με τον Μάνο Κατράκη.

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κρατούσε χαμηλούς τόνους στην προσωπική του ζωή και καθώς έμεινε ανύπαντρος, δε θέλησε ποτέ να κυκλοφορήσει επίσημα με κάποια γυναίκα για να μην την εκθέσει. Βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του, στην Αθήνα, προδομένος από την καρδιά του, τις μέρες του Πάσχα του 1984. Έφυγε ένας άνθρωπος που είχε επιλέξει χωρίς να το διατυμπανίζει να κάνει αγαθοεργίες, να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη…


Back to top