Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν 1280 720 Art Podcast

2018 σαν σήμερα…

Έφυγε από τη ζωή ο σατιρικός καλλιτέχνης Χάρρυ Κλυνν – ψευδώνυμο του Βασίλη Τριανταφυλλίδη – που έχει υπάρξει πρωτοπόρος του stand up comedy στην Ελλάδα και έχει χαρακτηριστεί «Αριστοφάνης του καιρού μας».

Γεννημένος το 1940 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από οικογένεια Ποντίων προσφύγων άρχισε να εργάζεται για βιοποριστικούς λόγους από πολύ νωρίς και την καριέρα του την ξεκίνησε κερδίζοντας το πρώτο βραβείο σε βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη. Με εξαιρετικό αυτοσχεδιασμό και έξυπνη χρήση της εύπλαστης σε μούτες φυσιογνωμίας του, άρχισε να γίνεται γνωστός σε βαριετέ αναψυκτηρίων και καμπαρέ. Πρωταγωνίστησε στην ταινία «Τα 201 Καναρίνια», αλλά και στην επιτυχία «Γάμος αλά…Ελληνικά». Έφυγε στην Αμερική, εργάστηκε εκεί για πάνω από 10 χρόνια, δημιούργησε την οικογένεια του και όταν πια επέστρεψε γνώρισε επιτυχία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Το 1978 – για πρώτη φορά στην δισκογραφία της χώρας μας – ένας σατιρικός δίσκος έκανε πωλήσεις που ζήλεψαν τα μεγαλύτερα ονόματα του τραγουδιού: «Για δέσιμο» ο δίσκος και το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80 ο Χάρρυ Κλυνν ήταν ήδη το πρόσωπο που συζητιόταν περισσότερο στο θέατρο, τον κινηματογράφο, τις βιντεοταινίες, τη διαφήμιση και τη δισκογραφία.

Ο Χάρρυ Κλυνν ήταν ένα τεράστιο ταλέντο με παράλληλα ενδιαφέροντα και σε άλλους χώρους…ζωγράφιζε, αρθρογραφούσε συστηματικά, εξέδιδε ποιητικές συλλογές και βεβαίως ήταν ενεργός πολιτικά.

Ο ίδιος, με τον χαρακτηριστικό τρόπο που προσέγγιζε τα πάντα, είχε υπογραμμίσει πως του άρεσε πολύ το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυνν γιατί ήταν ακριβώς το αντίθετο του “Dirty Harry”, του αστυνομικού που ενσάρκωνε ο Clint Eastwood και γνώριζε τεράστια επιτυχία!


Back to top