Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή η Ζωρζ Σαρή

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή η Ζωρζ Σαρή

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή η Ζωρζ Σαρή 1280 720 Art Podcast

2012 σαν σήμερα…

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός και συγγραφέας Ζωρζ Σαρή (Γεωργία Σαρηβαξεβάνη) που με την πένα της τα παιδιά ως αναγνώστες πήραν έναν άλλο, διαφορετικό και ουσιώδη ρόλο: όχι του μικρού σε ηλικία που χρειάζεται προστασία, αλλά του αυτόνομου ατόμου που βλέπει στις σελιδες του νεανικού μυθιστορήματος ήρωες ρεαλιστικούς.

Η Ζωρζ Σαρή  φοίτησε σε Δραματική Σχολή και ασχολήθηκε με το Θέατρο και τον Κινηματογράφο – μάλιστα ως ηθοποιός βραβεύτηκε το 1960 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης για τον ρόλο της στην ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη «Έγκλημα στα Παρασκήνια».

Ωστόσο, έμεινε στις βιβλιοθήκες μας και στη συνείδησή μας, μέσα από τα βιβλία της για παιδιά, νέους και…μεγαλύτερα παιδιά, ως μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς που έμπρακτα προσπάθησαν να φέρουν τους νέους κοντά στη λογοτεχνία. Το θρυλικό της βιβλίο «Ο Θησαυρός της Βαγίας» είναι εμπνευσμένο από τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδικών της χρόνων στην Αίγινα. «Το Ψέμα», «Όταν ο Ήλιος», «Κόκκινη κλωστή δεμένη», «Τα γενέθλια» είναι κάποια από τα πιο γνωστά της βιβλία, ενώ το 1994 κέρδισε το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα «Νινέτ». Βραβεύτηκε δύο φορές από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το 1988 προτάθηκε για το Διεθνές Βραβείο «Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν».

Η Ζωρζ Σαρή και η Άλκη Ζέη ήταν φίλες και μαζί άλλαξαν την πορεία της Ελληνικής Νεανικής Λογοτεχνίας. Η Ζωρζ Σαρή σε συνέντευξή της είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: 

Το μυστικό είναι να μην μπεμπεκίζουμε στα παιδιά. Να γράφουμε σα να γράφουμε για μεγάλους. Τα παιδιά είναι μικρά. Δεν είναι ηλίθια.


Back to top