Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Λουκιανός Κηλαηδόνης 1280 720 Art Podcast

1943 σαν σήμερα…

Γεννήθηκε στην Κυψέλη ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Καλλιτέχνης σπάνιος που γνώρισε την αγάπη του κόσμου και η καλλιτεχνική αποδοχή προς το πρόσωπό του σφραγίστηκε με την ιστορική συναυλία στην Βουλιαγμένη το 1983 – από πολλούς θεωρήθηκε το ελληνικό Woodstock –  με 100.000 ανθρώπους να ζουν το γεγονός και καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Αφροδίτη Μάνου και άλλοι να βρίσκονται εκεί μαζί του… Μαζί του και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος για την ταινία του οποίου «Ο Θίασος» έγραψε μουσική.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης άφησε πολύτιμο έργο πίσω του, με τον δίσκο τα «Μικροαστικά» να θεωρούνται ποιητικό σύμβολο των ‘70s και τη μουσική που έγραψε για το Ελεύθερο Θέατρο επί μία δεκαετία να αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο της πορείας του.

Τον καλλιτέχνη με τη χαρακτηριστική εμφάνιση, τα μακριά μαλλιά σε όλη τη σταδιοδρομία του και τις εξαιρετικές του συνεργασίες, τον έχουν «ερμηνεύσει» μεταξύ άλλων ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Νάνα Μούσχουρη,  η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μανώλης Μητσιάς και βέβαια η Βίκυ Μοσχολιού με την οποία εκτός από τη συνεργασία τους στον δίσκο από το θεατρικό «Η Πόλη μας» έκαναν και το «Τραμ το τελευταίο και άλλα αρχοντορεμπέτικα» σε ενορχηστρώσεις δικές του.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έφυγε στα 73 του χρόνια αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του, ηθοποιό και πολιτικό, Άννα Βαγενά και τις δύο κόρες του – την ηθοποιό Γιασεμή και την τραγουδίστρια Μαρία…αφήνοντας πίσω και τον στίχο:

…φεύγουν τα καλύτερά μας χρόνια, κάποιος μας τα κλέβει μυστικά.


Back to top