Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Μηνάς Χατζησάββας

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Μηνάς Χατζησάββας

Σαν Σήμερα: Φεύγει από τη ζωή ο Μηνάς Χατζησάββας 1280 720 Art Podcast

2015 σαν σήμερα…

Αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Μηνάς Χατζησάββας.

Η ζωή μας είναι ό,τι είμαστε, τελεία και παύλα. Γι’ αυτό θέλω να δουλεύω, να δουλεύω, να δουλεύω. Αν δεν είχα τη δουλειά μου να με κρατάει, δεν ξέρω τι θα έκανα. Όσο έχω ακόμη δυνάμεις, ας παιδεύομαι.

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και της σχολής υποκριτικής “Le cours Simon” στο Παρίσι, διακρίθηκε και αγαπήθηκε όχι μόνο ενσαρκώνοντας ρόλους στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και φυσικά στο θέατρο, αλλά και ως σεναριογράφος και συγγραφέας διηγημάτων – μάλιστα τα βιβλία του τα υπέγραφε ως Πρόδρομος Μαυρίδης. Με το ίδιο ψευδώνυμο υπέγραψε και το σενάριο της ταινίας «Η ζωή ενάμισυ χιλιάρικο» αποσπώντας βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Μηνάς Χατζησάββας υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Ελεύθερου Θεάτρου» και πάνω από μια δεκαετία μέλος του «Ανοιχτού Θεάτρου». Η παρθενική του εμφάνιση στο σανίδι έγινε το 1965 σε μία παραγωγή του Εθνικού θεάτρου, στο “Ρήσο” του Ευριπίδη, στον ρόλο του Πάρη. Έκτοτε συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα, έκανε το κοινό να υποκλιθεί στο ταλέντο του μέσα από το Αρχαίο Δράμα και ολοκλήρωσε τον κύκλο του στο θέατρο με το έργο του Μορίς Μαίτερλινκ (Maurice Maeterlinck), “Οι Τυφλοί, ή ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε ένα μεγάλο σκοτεινό τοπίο”.

Τον κινηματογράφο τον υπηρέτησε με πάθος συμμετέχοντας σε ταινίες σημαντικών σκηνοθετών. Τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου στη Θεσσαλονίκη (“Lilly’s Story” και «Τα παιδιά του Κρόνου») και με βραβείο α’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Κλειστή Στροφή». Ρεσιτάλ ερμηνείας έδωσε στην ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «’Ενας άλλος κόσμος» που ήταν και η τελευταία στην μακρόχρονη πορεία του.

Στην τηλεόραση συμμετείχε σε δημοφιλείς σειρές, με την «Αναστασία» στα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης (1993) να τον φέρνει πιο κοντά στο ευρύ κοινό.


Back to top