Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Paco de Lucia

Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Paco de Lucia

Σαν Σήμερα: Γεννιέται ο Paco de Lucia 1280 720 Art Podcast

1947 σαν σήμερα…

Γεννήθηκε ο δεξιοτέχνης του flamenco Πάκο ντε Λουθία (Paco de Lucia), παγκοσμίου φήμης κιθαρίστας και σίγουρα ο καλλιτέχνης αυτός που έβαλε τον μαγικό κόσμο του flamenco σε μεγάλα ακροατήρια και σε σκηνές ιστορικές.

 

Η δεξιότητα και η δύναμη του στο δεξί του χέρι τον βοηθούσε να εκτελεί εξαιρετικά γρήγορα και “καθαρά” πικάδο (picado).

Στον πατέρα του Αντόνιο οφείλει ο Πάκο ντε Λουθία την εξέλιξή του στη μουσική, καθώς ήταν αυτός που από την ηλικία των πέντε τον υποχρέωνε με αυστηρότητα να εξασκείται στην κιθάρα μέχρι και 12 ώρες την ημέρα για να γίνει ένας επαγγελματίας μουσικός.

Οι συνεργασίες του πολλές, οι εμφανίσεις του σε όλο τον κόσμο συνεχείς και μάλιστα μία από αυτές τον τοποθετεί και δίπλα στον δικό μας Γιώργο Νταλάρα το 1986 στο Ολυμπιακό Στάδιο – συναυλία με σκοπό την στήριξη των σεισμοπαθών της Καλαμάτας.

Στις κορυφαίες στιγμές του στη δισκογραφία συγκαταλέγεται το κομμάτι “Entre dos aguas” του 1973 που για είκοσι εβδομάδες ήταν στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια της Ισπανίας.

Ο Πάκο ντε Λουθία σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ είχε παραδεχτεί το προφανές:

Όπως πιθανόν να ξέρετε, προέρχομαι από μία πάρα πολύ φτωχή οικογένεια και το ότι έπαιζα κιθάρα πραγματικά μου έσωσε τη ζωή, τη δική μου αλλά και της οικογένειάς μου. Συχνά το σκέφτομαι αυτό, τι θα είχε γίνει διαφορετικά. Στ’ αλήθεια δεν ξέρω.

Ο φημισμένος ανανεωτής του flamenco απεβίωσε στις 25 Φεβρουαρίου του 2014 από έμφραγμα του μυοκαρδίου στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μεξικού Πλάγια Ντελ Κάρμεν σε διακοπές με τη δεύτερη σύζυγό του Γκαμπριέλα Καράσκο και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Με την πρώτη σύζυγό του Καζίλντα Βαρέλα είχαν αποκτήσει τρία παιδιά.

 

Back to top